Een vaststellingsovereenkomst (afkorting VSO) is een schriftelijke overeenkomst waarmee de werkgever en medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden. Het grote voordeel is dat de medewerker meestal aanspraak kan maken op een WW-uitkering. Een vaststellingsovereenkomst is in veel situaties bruikbaar waarin beide partijen het er over eens zijn dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst niet wenselijk of niet mogelijk meer is. Denk aan arbeidsconflicten, een gebrek aan vertrouwen, ziekte langer dan twee jaar of reorganisatie.
Is een transitievergoeding verplicht in de vaststellingsovereenkomst
In de vaststellingsovereenkomst maken de werkgever en medewerker afspraken over diverse onderwerpen die te maken hebben met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Een van de belangrijkste onderwerpen is vaak de transitievergoeding. Maar verplicht is dit echter niet, omdat er sprake is van beëindiging met wederzijds goedvinden. Een aantal zaken die wel altijd terugkomen zijn de beëindigingsdatum, wie het initiatief heeft genomen tot beëindiging (vrijwel altijd de werkgever, i.v.m. de ww-rechten van de medewerker), wat er gebeurt met nog openstaande vakantiedagen en het moment van beëindigen van de werkzaamheden of vrijstelling van werk.
De vaststellingsovereenkomst laten controleren
Je kunt online veel voorbeelden en modellen vinden om je eigen overeenkomst te maken. Ook het UWV biedt er via haar website een aan. Maar laat je vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een deskundige. Van het moment van ondertekenen heeft de medewerker wettelijk twee weken bedenktijd. Zorg dus dat de overeenkomst volledig is en juridisch klopt en voorkom narigheid en onduidelijkheid doordat een medewerker ergens voor tekent en er later op terug komt. Meer weten: lees hier verder over de vaststellingsovereenkomst.